Hurtig krydret kalkungryde (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
150 g.løg
1 spsk.olie
 
300 g.peberfrugt
1 dl.hønsebouillon
1 spsk.soya
1 tsk.chili
 salt
 peber
 
300 g.broccoli
200 g.spaghetti
 
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.

Svits kalkunkødet og det hakkede løg i en tykbundet gryde i olien.

Tilsæt peberfrugter i små tern, og herefter lidt bouillon, soja, og krydderierne. Lad retten småsnurre i et par minutter.

Tilsæt herefter broccolien, samt den kogte pasta. Lad retten derefter småsnurre i ca. 5 minutter.

Boller i karry (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødboller: 
500 g.Hakket svine og kalvekød 8-12%
150 g.løg
30 g.hvedemel
1 dl.mælk
1 æg
 salt
 peber
 
Sovs: 
25 g.smør
1 æble
100 g.løg
1 spsk.madras karry
0.25 spsk.gurkemeje
1.5 spsk.hvedemel
4 dl.kogevand
1 dl.piskefløde
 
Fars:
Her har vi brugt hakket svine og kalvekød, men rent svinekød kan også fint bruges.

Rør det hakkede kød sejt med lidt salt. Tilsæt fintrevet løg, hvedemel, æg og peber og rør godt, tilsæt så mælk til passende i konsistens, så den kan formes til boller Sæt gerne farsen på køl en halv times tid.

Kog risene efter anvisningen på emballagen.

Kødboller:
En gryde med vand bringes i kog, skru ned på laveste blus så vandet holdes lige omkring kogepunktet, men må ikke bulderkoge. Form farsen til boller med en teske eller dessertske som lægges forsigtigt i vandet.

Når de kommer op til overfladen koger de videre 5-10 minutter an på størrelsen.

Kødbollerne tages op og lægges på en tallerken gem kogevandet, det skal bruges til sovsen.


Karry Sovsen:
Smelt smør i en gryde når den bruser kommes æble i tern og hakket løg i som steges bløde. Så tilsættes karry, gurkemeje og hvedemel og rør godt nu kan man ikke gå fra gryden. Tilsæt det varme kogevand fra kødbollerne mens du rør det hele tiden, bliv ved med at komme kogevand i og pisk indtil man synes sovsen har den rigtig konsistens. Gem resten af kogevandet, hvis sovsen bliver for tyk.

Smag sovsen til med salt og peber og lad den koge et par minutter, for at få melsmagen væk. Rund af med en sjat fløde eller mælk. Nu lægges kødbollerne ned i sovsen og lad dem varme igennem et par minutter ved lav varme.

Serveres med de kogte ris.

Madpandekager med oksefyld (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Pandekager: 
250 g.hvedemel
6 dl.mælk
4 æg
0.5 tsk.salt
0.5 tsk.peber
50 g.smør
 
Fyld: 
500 g.hakket oksekød
1 ds.majs
1 ds.hakket tomater
 
200 g.revet ost
 
Pandekagedej:
Rør mel og mælk til jævning. pisk æg, salt og peber i. opvarm smørret på panden/mikroovnen eller brug flydende fedtstof.

Du laver nu pandekagerne til der ikke er mere dej. tænd ovnen på 170 grader varmluft.

Fyld:
Varm det hakkede oksekød i en gryde til det er gennemstegt. put hakkede tomater, mejs eller hvad du fortrækker i gryden.

Du tager nu og lægger kød i pandekagerne til der ikke er mere kød tilbage. du folderpandekagerne og lægger dem i et fad. til sidst putter du det revet ost ovenpå.

Nu mangler du bare at tage dem ind i ovnen så osten smelter, og de bliver lækre varme. ca. 10 min. på 170 grader varmluft ovn.

Risengrød (torsdag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 dl.vand
125 g.grødris
 
10 dl.mælk
0.5 tsk.salt
 
Vandet bringes i kog og risene tilsættes. De koger i vandet et par min.

Mælken tilsættes og retten bringes i kog under omrøring. Grøden koger ca. 1 time fra hvornår den begynder at koge, hvorefter den smages til med salt.

Serveres med kanelsukker og evt. en smørklat.

Fordelen ved at koge risene i vandet et par minutter er, at grøden ikke brænder så nemt på.

Risengrød er ikke fryseegnet

Tips:

En rest risengrød kan bruges til klatkager eller risalamande

Andesteg med æbler og svesker (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3500 g.hel and
 salt
 peber
2 syrlige æbler
15 svesker uden sten
 
Sauce:  
hals - vingespidser - kråse og hjerte 
1 løg
1 gulerod
 evt.andebouillon
5 dl.vand
1 spsk.smør
0.5 spsk.hvedemel
1 dl.Kaffefløde 9%
 
Tag indmaden ud af anden, og tør den godt. Hug vingespidser og hals af, og gem dem til saucen.
Gnid anden ind- og udvendigt med salt og lidt peber.
Skær æblerne i både, og kom dem i anden sammen med sveskerne.
Luk med kødnåle. Læg den på risten over bradepanden med brystet nedad.

Brun først 20 minutter ved 250 C alm. ovn. Vend den, og dæmp varmen til 160 C alm. ovn.
Hæld evt. fedtet fra. Kom 4-5 dl vand i bradepanden, og lad anden stege til den er færdig, ca. 2 timer. Mærk ved låret, om det løsner sig let, og stegesaften er helt klar.

Lad anden køle lidt af, inden den parterres. Skær lårene fri helt om på ryggen.
Del i over- og underlår. Skær brystet fri på hver side, og del det i 3-4 stykker.
Eller del anden på begge sider af rygraden, og klip/skær bryst og ryg ud sammen.


Sauce:
Kog hals, vingespidser, kråse og hjerte sammen med grønsagerne og evt. bouillon 1 time.

Si det (det kan gøres i god tid). Hæld stegeskyen fra anden oveni.
Lad det stå et øjeblik, og skum fedtet af (det lægger sig foroven).
Smelt smørret, og pisk melet i. Spæd med skyen, til saucen er tilpas.

Kom fløden i, og kog saucen igennem. Smag til med salt og peber og evt. lidt ribsgelé. Farv med lidt kulør.

Flæskesteg med sprød svær (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.svinekam uden ben
1.5 spsk.groft salt
 evt. 2-3 laurbærblade
 
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm. mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset kødet, skal det gås efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Stik et par laurbærblade ned mellem sværene eller læg dem under kødet.

Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt. Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen for at få sværen til at ligge helt vandret.

Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader C. alm. ovn og lad stegen stå i ca. 1½ time.

Vil man væres sikker på at få saftigt kød bør man bruge et stegetermometer og følge anvisningen: Når centrumtemperaturen er 55 grader, skal man mærke, om sværen er sprød. Hvis den ikke er sprød, kan man skrue ovnen op på 250 grader C. alm. ovn, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk. Hvis sværen er sprød, forsættes stegningen ved 200 grader C. alm. ovn, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Tag stegen ud af ovnen. Skyen bruges til saucen.

Lad stegen hvile utildækket i ca. 20 minutter. Under hviletiden stiger stegens centrumtemperatur til ca. 70 grader.

Andestegssandwich (søndag)

Antal personer: 1

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
 rest stegt andekød
 sandwichbrød
 rødkål
 icebergsalat
 syltet agurk
 
Rist brødet, og varm evt. andekødet på pande eller i mikroovn.

Byg sandwichen op med brød, iceberg, rødkål, andekød, syltet agurk og brød.