Helstegt lammekrone med glaserede gulerødder (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.lammekrone
3-4 fedhvidløg
 rosmarin
 salt
 peber
 
Lammebouillon: 
 afpuds fra lammekronerne
 Smør
 vand
 
Sauce: 
4-5 dl.lammebouillon
 Smørbolle
 salt
 peber
 kulør
 
Glaserede gulerødder: 
5-600 g.gulerødder
 lidt timian
1 dl.flydende kalvefond
25 g.smør
 lidt frisk timian
 
Lammekronerne afpudses for fedt og sener. Gnides med presset hvidløg og krydres med rosmarin, salt og peber

Steges i bradepande i ovnen i 20-30 minutter ved 200 grader C. alm. ovn, hviler i 20 minutter inden de serveres.


Lammebouillon:
Afpudset fra lammekronerne brunes godt af i lidt smør, vand hældes over og det småkoger mens lammekronerne er i ovnen. Når lammekronerne er stegte hældes bouillonen i bradepande som stilles tilbage i ovnen i 5-10 minutter.

Sauce:
Lammebouillonen sigtes og jævnes med en smørbolle, smages til med salt og peber og farves evt. lidt med kulør.


Garniture:
Gulerødderne skæres efter ønske, ikke for groft. Blancheres i vand i 5-10 minutter. Gulerødderne tages op.
Smørret smeltes og kalvefonden tilsættes og koger lidt ned, gulerødderne tilsættes og krydres med friskhakket timian, salt og peber.

Serveres med nye kogte kartofler svunget i smør og persille.

Shawama med pitabrød (tirsdag)

Antal personer: 1

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
50-75 g.skært okse- og/eller lammekød pr. næse/pita
 Citronsaft
 lidt salt
 Olie til stegning
 Garam masala
1 Pitabrød
 
Dressing:  
 Yoghurt naturel, rørt op med lidt tahin (sesampasta)
 
Grøntsager:  
 Tomater i skiver
 Bønnespirer
 Salat i strimler
 
Kødet skæres i tynde strimler, drysses med 1 tsk. garam masala, citron og lidt salt, trækker et par timer i en plasticboks eller skål.

Pitaerne lunes på en pande. Kødes steges på samme pande i lidt olie. Flæk brødene, kom grøntsagerne i. Fordel kødet og hæld en skefuld dressing i hver. Det skal være lidt stærkt - det luner.

Tips:

Denne opskrift er perfekt til en rest lammekød. f.eks. fra Påske.

Ostegratinerede koteletter (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekoteletter
1 spsk.smør
 salt
 peber
 paprika
 
1 æble
1 grøn peberfrugt
6 skiverost
 
800 g.kogte kartofler
 smør
200 g.løg
1 tsk.kommen
 
 
Steg koteletterne ca 3 min på hver side i fedtstofet, drys paprika over, krydder med salt og peber, og læg koteletterne i et smurt ovnfast fad.

Læg æblebåde og ringe af grønpeberfrugt over kødet og dæk med osten.

Steg kartoffelskiverne i lidt fedtstof sammen med det hakkede løg og kommen. Læg de stegte kartofler ved siden af koteletterne. Sæt fadet i ovnen ca 15 minutter ved 250 grader C. alm. ovn.

Der serveres salat og flute til.

Currykalkun (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
200 g.løg
1 dl.olie
 madras karry
 
600 g.kalkunbryst
 
200 g.gulerødder
125 g.minimajs
2 røde peberfrugt
5 dl.creme fraiche 18%
400 g.champignon
 salt
 peber
 paprika edelsuss
 
8 dl.vand
4 dl.ris
 salt
 
Rens alle grøntsager, snit løget meget fint. Gulerødderne i små tern, minimajs i på skrå 2-3 cm stykker, de røde peber også i små tern, champignonerne deles i halve.

Tag en god stegegryde, kom ca. 1 dl rigtig god olie i, når olien er varm starter du med løget, steger dem af bare lige så de tager farve, tilsæt karry efter smag lad det bruse af. Tilsæt den fint strimlede kalkun, steg det af 1-2 min.

Derefter tilsættes resten af grøntsagerne, vend dem 3-4 gange så de tager farve fra karryen. Tilsæt så creme fraiche og lad det simre 10-15 min.

Server jasmin ris til.

Skipperlabskovs (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
750 g.oksetykkam
4 løg
5 laurbærblade
1 tsk.Peberkorn, sorte
1000 g.kartofler
100 g.smør
 
Skær oksekødet (oksetykkam, bov eller lignende) i tern på ca. 1 ½ cm. Kom kødet i en gryde med rigeligt kogende vand i ca. 2 min. eller indtil vandet koger igen. Tag kødet op og skyl det - dette er for at fjerne urenheder.
Læg kødet i en gryde med løg i grove tern, laurbærblade og sort peber i tepose. Hæld vand på, så det lige dækker.
Kog kødet under låg, til det er næsten mørt, og læg så terninger af kartofler oven på. Læg låg på gryden igen og kog videre, til alt er mørt.

Fjern teposen og hæld en smule af væsken fra og gem den.
Bland det hele sammen med en ske eller piskeris, så kartoflerne moser lidt. Vend koldt smør i og smag til med salt.
Hvis retten er for tør, hælder du lidt af væden i igen.
Serveres med koldt smør, purløg og syltede rødbeder.

Koldt smør i tern og purløg.

Tips:

Kast dig bare ud i det. Skipperlabskovs er en næringsrig, fedtfattig, mættende ret, der fortjener en renæssance. 4 personer. Arbejdstid: 30 minutter + 1-1½ times kogetid.

Rullesteg i gryde med persille (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.svinebryst
 Salt
 peber
 persille
 
25 g.smør
3 dl.vand
 persille
 salt
 peber
 
Sauce: 
3 spsk.hvedemel
 kulør
 
1500 g.kartofler
300 g.rødkål
 
Svinebrystet eller Slaget som det hedder i fagsprog skal bruges til rullesteg. Det er samme stykke af grisen som også bruges til rullepølse. Det er sikkert nødvendigt at få slagteren til at skære stykket ud. Få også skåret sværen af med det samme, så er du selv fri for at bakse med det.

Bred kødstykket ud og skær evt. lidt af det tykkeste spæk væk, hvis rullestegen skal være mager. På kødsiden krydres godt med salt og peber og persillen bredes ud over stykket.

Rul stegen stramt sammen og bind en snor omkring i begge ender så den holder sammen mens den snøres fint hele vejen. (Den kan også holdes sammen af kødnåle mens der snøres.)

Brun den i smørret i en stegegryde på alle sider. Hæld ca. 2-3 dl vand ved og et lidt persille. Krydr med salt og peber og lad stegen småstege i ca. 1 1/2 time. Vend den et par gange undervejs og pas på den ikke koger tør.

Når rullestegen er færdig tages den op og stegeskyen får lov til at stå et øjeblik før der drysses lidt mel på og som for lov til at opsuge fedtet, skyen sies og farves lidt med kulør.

Kylling og ris i ananassauce (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 stykker kyllingebryst
2 spsk.hvedemel
2 spsk.olie
 
1 ds.Ananasringe
1 tsk.stødt ingefær
1 spsk.sojasauce
 salt
 peber
1 dl.juice fra ananas
1 spsk.majsstivelse
1 dl.mandelflager
1 dl.rosiner
 
Fjern evt. skind fra kyllingebrysterne, skær dem i tynde strimler, vend i mel og rist gyldne og sprøde på panden i olie.
Kødet tages op, lægges på en tallerken og holdes varmt.

Hæld ananasjuicen, ingefær, sojasauce, salt og peber samt ca. 1 dl. vand på panden og jævn saucen med majsstivelse (ikke så meget da rosinerne suger en del væde). Kog saucen ca. 5 minutter.

Til sidst smages retten til og tilsæt de findelte ananasringe, mandler og rosiner.

Serveres med løse ris